Friday, August 21, 2009

Menambah susu ibu

Hari ni saya nak kongsi macam mana nak tambahkan dan maintain air susu ibu. Mmg saya akui bagi ibu2 yang bekerja mmg susah nak maintain air susu hingga usia anak kita 2 tahun, termasuklah ummi sendiri. Kalau nak diikutkan air susu ummi bukanlah boleh dikatogerikan sebagai "meriah". Tapi sejak mengamalkan kedua2 produk HPA ini al-ahamdulillah adalah peningkatan.

Caranya adalah dgn mengamalkan meminum kopi radix atleast 3 peket sehari dan mengambil habbatussauda' softgel. Mesti ramai yang tertanya, bolehkah amik kopi masa breastfeed. Ialah kopi kan ada kafein, dan kafein tak elok malah boleh kurang pengeluaran air susu. Jawapnya....Kopi Radix boleh diamalkan bagi ibu2 yang menyusukan malah yang mengandung pun boleh.

Kenapa???...dlm kopi radix ada herba tebu gajah bersifat antidot yg boleh meneutralkan kafein dlm kopi. jd ia tak beri apa2 kesan tak baik kpd manusia yg minum kopi ni. Dlm kopiradix ini jugak ada herba larak hutan yg bleh bykkan susu ibu. jd, kopiradix ni sesuai utk ibu hamil yg nk bykkan susu.

Habbatussauda pulak seperti yg kita sedia maklum mmg byk khasiatnya dan salah satu ialah meningkatkan aliran susu. Kelebihan Habbatussauda' keluaran HPA ialah ianya berbentuk softgel.Habbatussauda’ Softgel

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Hadithnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain: “Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim).

Nabi Muhammad s.a.w bersabda : ” Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati ” ( Hadis riwayat Bukhari ).

Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino. Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:

a) Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
b) Antiarthritis, mengubati rheumatik.
c) Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
d) Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
e) Antiseptik, mengubati bau mulut.
f) Antivirus, mengubati demam dan flu.
g) Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
h) Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
i) Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
j) Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
k) Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
l) Nematocidal, mengubati cacing pita.
m) Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).
n) Mempertingkatkan sistem immuniti
o) Meningkatkan tenaga seksual

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 48
Sabah & Sarawak: RM 58

Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 38
Sabah & Sarawak: RM 48

Nilai Mata (NM): 12

No comments:

Post a Comment